Blanka Vlašić

Hanzekovicev atletski miting 030911

Rođena je 18. studenoga 1983. u Splitu, dok bi se njezinim atletskim rođenjem, barem za širu javnost, mogla smatrati olimpijska 2000. godina. Te je godine svoj osobni rekord poboljšala sa 180 na 193 centimetara, čime je ostvarila normu za nastup na Olimpijskim igrama u Sydneyju. Tamo je s nepunih 17 godina zauzela 17. mjesto, a o kakvoj će visašici biti riječ pokazala je već godinu dana kasnije, zauzevši 6. mjesto na  Svjetskom prvenstvu u Edmontonu.

Devet godina kasnije bila je, u atletskom i sportskom smislu, na krovu svijeta. Pobijedila je na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Dohi, na Europskom prvenstvu u Barceloni i na Kupu kontinenata u Splitu, a najbolja je bila i u Dijamantnoj ligi. Donijelo joj je to naslov najbolje atletičarke Europe i svijeta, te najbolje europske i svjetske sportašice u izboru Međunarodne udruge sportskih novinara.

Blanka je dva puta osvojila svjetski naslov u skoku u vis – u Osaki 2007.  i  Berlinu 2009. – a dva je puta bila i svjetska dvoranska prvakinja (uz spomenutu Dohu još i u Valenciji 2008. godine). Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. osvojila je srebrnu medalju s preskočenih 205 centimetara. Na Svjetskom prvenstvu u Pekingu 2015, vratila se na svjetski vrh nakon četiri godine problema s ozljedama, osvojivši s 201 cm srebrnu medalju. Usprkos ozlijedi na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. osvojila je brončanu medalju.

Njezin skok preko 208 centimetara na Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu 31. kolovoza 2009. drugi je rezultat u povijesti skoka u vis, odmah do rekordnih 209 Stefke Kostadinove iz 1987. godine.

Fotografije

Blankina poruka

Komentiraj

Erste Plava liga u 2020. godini održat će se s početkom nastave.

Trenutno ne možemo predvidjeti kada će škole započeti s nastavom, ali nastavit ćemo pratiti upute našeg Kriznog stožera te ćemo vas što je prije moguće obavijestiti o početku natjecanja.

Ova stranica zahtijeva noviji preglednik, molimo nadogradite svoj ili koristite jedan od sljedećih: