Stipe Žunić

stipe_zunic-kuglaStipe Žunić rođen je 13. prosinca 1990. u Zadru, a u dječačkoj dobi bavio se borilačkim sportovima. Kao kadet i junior bio je hrvatski prvak u kickboxingu i boksu pa se, kako je sam rekao, činilo da će njegova sportska karijera krenuti putem Mirka ‘Cro Copa’ Filipovića.

U osmom razredu osnovne škole profesor tjelesnog odgoja mu predlaže da se okuša u bacanju kugle, ali do toga da postane jedan od najboljih kuglaša u Europi proći će, međutim, još dosta vremena. U međuvremenu, na Europskom juniorskom prvenstvu u Novom Sadu bio je finalist u bacanju diska i koplja. Nekoliko sljedećih godina bacanje koplja bila mu je najjača disciplina, uz osobni rekord iz 2012. godine – 77.89 metara.

No, zbog ozljede lakta morao je odustati od bacanja koplja i vratiti se svojoj početnoj atletskoj disciplini, bacanju kugle. Već nakon dva mjeseca bacao je 7 kilograma tešku napravu 19 metara, nakon čega njegova kugla leti 19.30, 19.50, 19.60…, 20.20 pa 20.60. S tim je rezultatom iz Amerike gdje studira došao u kolovozu 2014. na Europsko prvenstvo u Zürich, gdje ponovno popravlja osobni rekord i s 20.68 osvaja četvrto mjesto.

U veljači 2015. bacio je kuglu u Blacksburgu (Virginia) 20.61 i postavio novi hrvatski dvoranski rekord.

Dvije godine kasnije Žunić je doša u sam vrh svjetskog bacanja kugle. Osobni i hrvatski rekord poboljšao je na 21.48 metara, a na Svjetskom prvenstvu u Londonu 2017. je s dva centimetra kraćim hicem osvojio brončanu medalju. Bila je to prva medalja na svjetskim atletskim prvenstvima koju nisu osvojile Blanka Vlašić ili Sandra Perković.

 

Fotografije

Komentiraj

Erste Plava liga u 2020. godini održat će se s početkom nastave.

Trenutno ne možemo predvidjeti kada će škole započeti s nastavom, ali nastavit ćemo pratiti upute našeg Kriznog stožera te ćemo vas što je prije moguće obavijestiti o početku natjecanja.

Ova stranica zahtijeva noviji preglednik, molimo nadogradite svoj ili koristite jedan od sljedećih: