Žunić: „Važno je reći djeci i da im sport može puno toga i dati“

web_visoka_presicaU Zagrebu je predstavljena šesta sezona Erste Plave lige, atletskog natjecanja osmoškolaca na kojem je u prvih pet godina sudjelovalo 19.279 učenica i učenika. U sklopu projekta 60minutaKRENI održana je i panel diskusiju ‘Važnost šezdesetominutne tjelesne aktivnosti u svakodnevici djece – naša uloga i doprinos u realizaciji’.

„Naš je cilj utjecati na one koji se ne bave sportom jer su sport i rekreacija izuzetno važni i za društvo i za pojedinca. Pri tome težište stavljamo na bavljenje sportom djece jer je to naročito bitno za njihovo zdravlje. Nastojimo promovirati sport i vlastitim primjerom, pa smo zato pokrenuli i akciju ‘Erste izazov’ kojom potičemo naše zaposlenike na bavljenje rekreacijom“, rekao je član Uprave Erste&Steiermärkische banke Zdenko Matak.

Darko Vučić iz Središnjeg državnog ureda za šport rekao je da rad s djecom ima posebno mjesto i u nacrtu Nacionalnog programa sporta.

„Strategija će biti donesena uskoro, a svakom djetetu treba omogućiti svakodnevno bavljenje sportom odnosno tjelesno vježbanje“, najavio je Vučić.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša rekao je da HOO ima šest programa namijenjenih djeci koja se ne bave organizirano sportom u klubovima: „U ‘Olimpijski festival dječjih vrtića’ uključeno je 13.000 djece, a još 4000 ih sudjeluje u programu ‘Odaberi sport’. Ukupno 40.000 ih je uključeno u naše programe. No, premali je broj sati tjelesnog odgoja u osnovnim školama, čija bi obaveza trebala biti i da sve djeca nauče plivati.“

Milan Čolić iz Gradskog ureda za sport i mlade rekao je da Grad Zagreb financira više programa koji uključuju djecu u sport, ali skrbi i o sportskoj infrastrukturi: „Programom ‘Vikendom u sportske dvorane’ uključene su 52 škole i 11.000 učenika. Nastojimo podići infrastrukturu na višu razinu, pa smo na Zagrebačkom velesajmu uredili prvu atletsku dvoranu u Hrvatskoj, uskoro će u funkciji biti atletska dvorana na Klaki, a obnovit ćemo i stazu na Mladosti.“

U promociji sporta i bavljenja djece sportom važnu ulogu imaju i mediji.

„Dužnost medija je privući što više mladih u sport, koji treba prikazati kao poželjnu i uzbudljivu aktivnost. Mi to radimo i kroz Kros Sportskih novosti i kroz školsko natjecanje ‘Lino višebojac’ kroz koje je prošlo 200.000 sudionika u Hrvatskoj i BiH. Odnos države prema sportu nije dobar. Djeca se ne bave sportom minimalnih 60 minuta dnevno nego svega 90 minuta tjedno. U Mađarskoj je, primjerice, obavezno pet sati tjelesnog tjedno u školama“, rekao je glavni urednik Sportskih novosti Mario Zorko.

erste-2

Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prezentirala je poražavajuće rezultate istraživanja koja su uključivala djecu od 11, 13 i 15 godina: „Među 11-godišnjacima se 39 posto njih umjereno bavi sportom, dok kod 15-godišnjaka to pada na zabrinjavajućih 25 posto. Očito je da mnogi koji se u osnovnoj školi bave sportom to potpuno zanemare kad krenu u srednju školu. Istovremeno srednjoškolske dvorane u popodnevnim satima uglavnom zjape prazne, a sve se sportske aktivnosti plaćaju.“

Stav zdravstvenih djelatnika prema sportu je sasvim jasan.

„Veliko DA sportu, a još veće tjelesnoj aktivnosti! Ona je bitna i za mentalno i socijalno zdravlje, djeca koja se barem 60 minuta dnevno bave sportom odnosno nekim oblikom tjelesne aktivnosti. Dajmo im to u osnovnim i srednjim školama kroz sport, ples, rolanje, trčanje… i dobit ćemo djecu i mlade s više samopouzdanja, samopoštovanja, koja lakše uče i lakše se nose sa stresom“, rekla je Branislava Resanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Sanja Šalaj, prodekanica za znanost Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, također je istaknula problem nedovoljnog kretanja: „To se naročito odnosi na djevojčice i djevojke u adolescentskoj dobi. Sportu i rekreaciji se sve teže natjecati s informatikom i igricama. Moramo pronaći način kako sport napraviti jednako dostupnim. Djeca se vole baviti sportom, nije problem interes nego ponuda i dostupnost sporta.“

S ponudom u dječačkoj dobi problema nije imao najbolji hrvatski bacač kugle Stipe Žunić, koji se bavio kickboxingom, boksom, košarkom, bacanjem koplja i kugle…

„Nastojim svojim stavom i ponašanjem zainteresirati mlade za sport i utjecati na njih. Družeći se s njima mnogi požele biti ‘veliki i jaki kao Stipe’. No, važno je djeci reći i da im sport, osim što je bitan u njihovom životu i razvoju, može puno toga i dati. Meni je dao punu stipendiju na prestižnim američkim studijima gdje jedna godina košta 42.000 dolara, dao mi je obrazovanje, učenje stranih jezika, puno putovanja. Apeliram i na roditelje da razmisle o tome“, rekao je Žunić koji je i ambasador Erste Plave lige, najavljujući usput i osvajanje medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

erste6

Aktivne u radu s djecom su i dvije bivše vrhunske sportašice – Klaudija Bubalo i Marija Anzulović.

„Kineziolog sam pa radim s djecom u školi. Program ‘Vikendom u sportske dvorane’ provodi se cijelog tjedna, a vikendom su samo međurazredna i međuškolska natjecanja. Za djecu od 1. do 8. razreda to je potpuno besplatno i bitno smo time povećali zanimanje za sport. U ŽRK Lokomotiva imamo 130 djevojčica i djevojaka u pogonu, a u školi rukometa u 12 osnovnih škola još 300 djevojčica koje uzimamo već u prvom razredu“, rekla je Klaudija Bubalo.

„Nama je u odbojci trenutačno najveći problem kako da zainteresiramo dječake. U natjecanjima Zagrebačkog odbojkaškog saveza sudjeluju 24 ženske ekipe, ali samo 3 muške. No, sve nam je teže zadržati i djevojčice. Mnoge vrlo rano odlaze na školovanje u SAD, dok one koje su extra potencijal odlaze u talijanske i turske klubove“, kaže Marija Anzulović.

Ovogodišnja Erste Plava liga starta kvalifikacijskim natjecanjem u Makarskoj, u utorak 17. travnja.

Komentiraj

Prijava na natjecanje Erste Plava liga

Ispuni sljedeće podatke za prijavu

Grad:

Prijavi se u svom gradu
(ako nije naveden tvoj grad, biraj onaj koji je najbliži)

Ime:

Prezime:

Email roditelja:

Škola:

Upiši OŠ i naziv svoje škole.

Razred:

Spol:

Disciplina:

Možeš se natjecati u najviše dvije discipline

Uvjeti:

Uvjeti:

Email za newsletter:

Popunjava roditelj
Želim da moje dijete – natjecatelj prima novosti od Erste Plave lige na svoj email.Ova stranica zahtijeva noviji preglednik, molimo nadogradite svoj ili koristite jedan od sljedećih: